Wol is waanzinnig

Even wat feiten op een rij over waarom wol zo’n waanzinnig fantastisch product is voor onze Tuflaa sloffen. Wol is één van de oudste en bekendste textielvezels en is de geliefde keuze van de echte coupeuse, kleermaker of liefhebber van mooie stoffen door zijn fantastische eigenschappen. De basis eigenschappen van wol, waardoor het al gebruikt werd in het stenen tijdperk, zijn nog steeds de fundamentele kwaliteiten die wol zo een unieke plaats geven in de 21e eeuw. Er zijn genoeg andere textielvezels voor handen, maar de huidige wetenschap heeft nog geen andere vezel kunnen produceren, welke in staat is om alle eigenschappen in zich te hebben die wol van nature bezit. De wolvezel blijft een unieke grondstof voor de kledingindustrie. De belangrijkste eigenschappen van wol op een rijtje:

1. Wol is comfortabel in hitte en kou. Wol heeft zeer goede isolerende eigenschappen in de vezel mee gekregen, deze eigenschappen zorgen voor de beste natuurlijke isolatie die mogelijk is, via een natuurlijke luchtlaag.
2. Wol is gezond voor lijf en leden. Door eigenschap 1. beschermt wol je voor plotselinge temperatuur verschillen en het laat je lichaam ademen. Door wol te dragen hou je je lichaam gezond en ben je minder snel verkouden.
3. Wol is waterafstotend. De natuurlijke structuur van de vezel zorgt er voor dat water niet meteen opgenomen wordt wanneer het met wol in contact komt. Zelfs als wol op den duur nat zou worden blijft het de warmte genereren en houdt het je warm en wordt je niet koud en klammig.
4. Wol is brandwerend. Wol is een veilige vezel, het hoeft niet behandeld te worden om de gevolgen van een aanraking met vuur tegen te gaan. Het vuur dooft in de vlam.
5.Wol is natuurlijk elastisch. Wol heeft een natuurlijke elasticiteit, die zich goed vormt om een lichaam.
6. Wol blijft langer mooi en in goede conditie. Wollen kleding blijft langer mooi, kleding van zuiver wol pilt nooit en wol is dus erg duurzaam.
7. Wol is er in vele soorten voor verschillende doeleinden. De verschillende soorten schapen hebben ieder hun unieke woleigenschappen. We noemen als voorbeeld twee beroemde producten als harrish tweed (engels, stug maar sterk ) en kasjmier (verfijnd, luxe en zacht ).
8. Wol is antistatisch. Omdat wol op natuurlijke manier vocht absorbeert vanuit de lucht, wordt het effect om statische elektriciteit te verzamelen sterk geminiseerd.
9. Wol is vuil afstotend. Borstelen van een wol kledingstuk doet wonderen. Door het natuurlijke wolvet dringt vuil minder snel in de vezel.
10. Wol is makkelijk te verwerken. Het is makkelijk te knippen, natuurlijk te draperen, het kreukt haast niet als je er mee werkt en naalden laten geen spoor achter.
11. Wol is heel aangenaam in het dragen. Wol is zo aangenaam in het dragen omdat door de natuurlijke elasticiteit de kleding zich aanpast aan de beweging van je lichaam. Het vochtabsorberend vermogen maakt dat je lichaam blijft ademen en je nooit een klam- en onprettig gevoel zal hebben.

Bron: topstof.nl